10 belangrijke stappen om uw winterbanden te kiezen

Het wordt sterk aanbevolen om uw auto uit te rusten met winterbanden wanneer de winter begint.. Maar zoals veel bestuurders, moet u zich zeker afvragen: ‘Welke banden voor mijn auto? ’

Allereerst, luister niet naar de adviezen van uw familie of vrienden. Elke auto is anders en vereist banden die aan uw rijgewoonten zijn aangepast. Om u te helpen de beste keuze te maken, vindt u hier 10 adviezen om de winterbanden te kiezen die het best bij uw voertuig passen.

Rich text

1 - DE AFMETINGEN VAN UW BANDEN KENNEN

Dat lijkt logisch, maar het is het eerste wat u gevraagd zal worden als u weer naar uw centrum gaat. Als u het niet zeker weet, kijk dan eens naar de zijkant van uw band. Als de code op de band bijvoorbeeld P205/60R16 is, betekent dit :

- 205: dit getal komt overeen met de breedte van het loopvlak, d.w.z. het gedeelte van de band dat in contact komt met de weg

- 60: dit getal geeft de verhouding (in procenten) weer tussen de hoogte van de band (hoogte van zijwand) en de breedte van het loopvlak (sectiebreedte).

- 16: dit getal geeft de binnendiameter van de banden aan, in inches

 

2 - OVER WELK TYPE WEG RIJDT U GEWOONLIJK?

Rijdt u vaker in de stad? Op secundaire wegen? Of op snelwegen? Als u veel rijdt, aarzel dan niet om banden van topkwaliteit te nemen, vooral als u met een kleine auto rijdt, omdat deze de neiging zal hebben om te gaan slippen bij slecht weer. 

Als u alleen in de stad rijdt, volstaan banden met een prima prijs-kwaliteitverhouding!

 

3 - NEEM DE TIJD OM DE BANDEN TE BEKIJKEN

Neem de tijd om de bandencentrale te bezoeken. U kunt dan zelf de kwaliteit van de banden vergelijken, met name het bandenprofiel, de flexibiliteit en laterale stijfheid. Ter herinnering, een diep bandenprofiel zorgt voor een betere wegligging in de winter en vergemakkelijkt de afvoer van gesmolten sneeuw tijdens het rijden. 

 

4 - STEL DE JUISTE VRAGEN!

Een goede verkoper zal u talrijke vragen stellen om u te adviseren over de beste banden. Hij of zij zal vragen stellen over het dagelijks gebruik van uw voertuig, maar ook over het aantal kilometers dat u per jaar rijdt, uw woonplaats en uiteraard.... uw budget!

 

5 - EEN KEUZE MAKEN TUSSEN WINTER- EN IJSBANDEN

Over het algemeen worden ijsbanden als superieur beschouwd omdat ze zowel op ijs als op sneeuw een uitstekende wegligging bieden terwijl een winterband geen uitstekende wegligging op ijs biedt. 

Als u gewoonlijk op de snelweg en over het algemeen drogere wegen rijdt, worden ijsbanden ook aanbevolen. Als u meer in de stad rijdt, zijn winterbanden beter geschikt omdat ze sneeuwhopen beter afvoeren. 

 

6 - VERZAMEL MEER INFORMATIE OVER MANOEUVREERBAARHEID EN REMMEN

Het zijn de belangrijkste redenen waarom u winterbanden moet kopen. Bij temperaturen onder 7 graden verliezen ‘all season'- of zomerbanden te veel grip en flexibiliteit en bieden niet zo'n veilige rijervaring als winterbanden. 

 

7 - VERGELIJK DE BANDENETIKETTERING IN DE EUROPESE UNIE

Door een bezoek aan een verkooppunt kunt u de etikettering van banden in de Europese Unie vergelijken. Deze etikettering is een prestatiebeoordeling die sinds 2012 in de hele Europese Unie wordt toegepast. Ze geeft informatie over 3 factoren: 

  • Energie-efficiëntie: dit komt overeen met de energie die verloren gaat tijdens het rijden, deze energie wordt rolweerstand genoemd. Hoe lager de rolweerstand, hoe meer brandstof u bespaart en uw CO2-uitstoot vermindert. 
  • Prestaties op nat wegdek: deze indicator geeft informatie over de grip van de band op nat wegdek. Banden met uitstekende grip hebben kortere remafstanden. Deze twee indicatoren variëren van A (hoogste prestatie) tot G (laagste prestatie). 
  • Geluidsniveau: dit komt overeen met het externe geluid van de band; deze informatie wordt uitgedrukt in decibel.

 

8 - VRAAG OM MEERDERE OFFERTES TE KRIJGEN

Vraag dat men u meer dan één product voorstelt. U kunt kiezen uit talrijke winterbanden en het is jammer om uzelf te beperken tot slechts één keuze of alleen tot de suggesties van de verkoper. 

 

9 - GEBRUIK GEEN VERSCHILLENDE BANDEN DOOR ELKAAR

Het is niet raadzaam om verschillende bandenmerken te kiezen voor uw voertuig. Dit kan invloed hebben op het rijgedrag en leiden tot voortijdige slijtage van het loopvlak en sommige andere onderdelen. 

 

10 - HOUD REKENING MET UW BUDGET!

Dit is erg belangrijk bij het kiezen van uw banden. Neem de tijd om prijzen en kwaliteit te vergelijken om de banden te kopen die het best geschikt zijn voor uw rijstijl en uw voertuig. 

 

Neem bij het kiezen van uw winterbanden de tijd om de juiste vragen te stellen zodat u de informatie krijgt die u nodig hebt om de juiste beslissing te nemen. Neem voor meer informatie en advies contact op met uw dichtstbijzijnde Point S-dealer!