Hoe kunt u de informatie van uw band lezen ?

Banden zijn interessante stukjes technologie en de labels die eraan zijn bevestigd, staan ​​vol met informatie die u moet begrijpen om de ideale band voor uw voertuig te kiezen. Grootte, brandstofverbruik, prestaties en snelheidsclassificatie, laten we het allemaal samen beschrijven!

Rich text

1e stap: een bandenreferentie lezen

De referentie van een band ziet er als volgt uit: 205/55R16 91V. Een 3-cijferig nummer, een 2-cijferig nummer, een letter, weer een 2-cijferig nummer en tenslotte 1 letter. Elk van deze onderdelen komt overeen met de beschrijving van een specifiek element waarin de informatie van de band wordt beschreven.

Bandbreedte

De eerste drie cijfers. Ze geven de breedte van de band aan in millimeters. Een band met de markering 225 meet 225 mm zijdelings van het loopvlak.

Beeldverhouding

Het vierde en vijfde cijfer van de bandencode direct na de breedte van de band. De aspectverhouding of hoogte van het zijwandprofiel van de band wordt uitgedrukt als een percentage van de bandbreedte. Een beeldverhouding van bijvoorbeeld 55 betekent dus dat de hoogte van het bandenprofiel 55% van de breedte is.

Radiaal

Radiaalbanden zijn gemarkeerd met de letter R. Radiaalbanden zijn geconstrueerd met de kabellagen in een hoek van 90 graden met de rijrichting om de band extra sterkte te geven. Bijna alle nieuwe banden die tegenwoordig worden geproduceerd, zijn radiaalbanden.

Wiel diameter

De volgende twee cijfers vertegenwoordigen de maat van de velg waarop de band kan worden gemonteerd. Dit is ook de diameter van de band van hiel tot hiel. Dus een band gemarkeerd met 16 past op een 16 inch velg.

 

DE BELASTINGSINDEX

Het detail van de bandenmaat wordt aangevuld met twee indexen die de prestatie van de band aangeven. De eerste van deze indices is de belastingsindex die wordt weergegeven door 1 cijfer.

Dit getal komt overeen met een maximale belasting in kg die de band kan dragen, terwijl de primaire kenmerken behouden blijven. Als voorbeeld voor een laadindex 91 is het toegestane laadgewicht beperkt tot 615 kilo.

DE SNELHEIDSINDEX

De tweede index is de snelheidsindex en wordt weergegeven door een letter. In ons voorbeeld is V de snelheidsindex. Deze letter komt overeen met de maximale snelheid waarmee de band kan rollen met behoud van het prestatiebereik. V staat voor een optimale prestatiesnelheid met een maximum van 240 km / u.

Voor meer informatie raden wij u aan deze tabellen in detail te raadplegen, waarin de verschillende belasting- en snelheidsindexen zijn gegroepeerd.

 

2e stap: labelen

Bandenetikettering is in Europa gereguleerd door verordening 2020/740 van 25 mei 2020 sinds 1 mei 2021. Sindsdien is etikettering niet langer alleen van toepassing op personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen (klasse C1- en C2-banden), maar ook op zware nutsvoorzieningen (klasse C3). Op dit etiket vinden we de volgende aanduidingen:

GELUIDSEMISSIES

Dit criterium meet het buitengeluid van de banden. Het doel van de wetgever is het tegengaan van geluidsoverlast voor omwonenden. Het is in geen geval het geluid dat in de passagiersruimte wordt gehoord. Geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB) en ingedeeld in 3 geluidsniveaus die afhankelijk zijn van de maat van de banden.

BRANDSTOFVERBRUIK

Aangegeven door een letter, zijn er 7 klassen variërend van A (de meest efficiënte) tot G (de minst efficiënte). Klasse D wordt niet gebruikt. Het verschil in brandstofverbruik tussen klasse A- en klasse G-banden kan oplopen tot 7,5%.

NATTE GREEP

Dit is het enige veiligheidscriterium voor deze nieuwe etikettering. Het evalueert het remvermogen op nat wegdek wat wordt genoteerd (bij 80 km/u), en niet de wegligging. De klassen D en G worden niet gebruikt.

 

Tot slot 3PMSF (3-Peak Mountain SnowFlake) en Ice-pictogrammen die getuigen van een minimaal prestatieniveau op sneeuw en ijs, een QR-code met alle digitale gegevens van het label en informatie over de goedkeuring van de band.

 

We hopen dat we je met dit artikel alle sleutels hebben kunnen geven om je banden beter leesbaar te maken! We nodigen u uit om onze andere artikelen te raadplegen en om naar het autocentrum te gaan als u een specifieke behoefte heeft!