Is het mogelijk om in de zomer met winterbanden te rijden?

Winterbanden zijn ontworpen om bij lage temperaturen te werken en hebben een lagere warmteafvoercapaciteit. Dit verhoogt het risico op overspanning in de zomer, maar ook op barsten van de band.

Winter-tyres-in-summer
Rich text

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN HET RIJDEN MET WINTERBANDEN IN DE ZOMER? 

Winterbanden zijn ontworpen voor gebruik bij lage temperaturen en hebben een lagere warmtedissipatiecapaciteit. Hierdoor neemt in de zomer het risico van overspanning toe, maar ook van het barsten van de band. 

De rubbersamenstelling zal veel elastischer zijn en de manoeuvreerbaarheid van het voertuig beïnvloeden, in het bijzonder in het geval van noodmanoeuvres zoals verlies van controle over het voertuig. 

Omdat de rubbersamenstelling elastischer is, vervormt het loopvlak gemakkelijker, waardoor de rolweerstand toeneemt en het brandstofverbruik van uw voertuig stijgt. 

Als de winterband buiten zijn ideale werkomstandigheden wordt gebruikt, zal zijn levensduur bijna 60% korter zijn dan wanneer hij alleen in de winter wordt gebruikt. 

Hoewel de technologie deze resultaten heeft verbeterd, zal een winterband meer geluid voortbrengen dan een ‘all season’-band of een zomerband. 

 

ENKELE BELANGRIJKE PUNTEN OM UW VEILIGHEID TE GARANDEREN

Het rijden met winterbanden verhoogt de remafstand op droog wegdek met minstens 10% en op nat wegdek met 26%!

OPGELET!

  • Een snelheid van 70 km/u op nat wegdek kan de remafstand met 42% verhogen!
  • Een snelheid van 90 km/u op droog wegdek kan de remafstand met 19,3% verhogen!

Om uw banden te vervangen, neemt u contact op met uw erkende Point S-centrum. Neem voor meer informatie en advies contact op met uw dichtstbijzijnde Point S-dealer!