Service voor het uitbalanceren van banden

Uitbalanceren na het monteren van nieuwe banden is noodzakelijk omdat het gewicht van het wiel nooit perfect verdeeld is. De ene kant van de band is immers altijd zwaarder dan de andere. Als onderhoudscentrum voor auto’s en banden biedt Point S zijn klanten oplossingen voor het uitbalanceren van de banden van alle voertuigen: auto’s, motorfietsen, bestelwagens en vrachtwagens.

Rich text

Wat is het uitbalanceren van banden?

Veel mensen verwarren het uitbalanceren van banden met uitlijnen. Het uitlijnen van banden bestaat erin de wielen perfect parallel aan elkaar en loodrecht op de grond te bevestigen. Het uitbalanceren van banden heeft te maken met een band die niet in balans is. Dit betekent dat de massa ongelijkmatig verdeeld is in een band of wiel. Om dit probleem op te lossen, wordt bij het uitbalanceren het gewicht van het wiel nauwkeurig en gelijkmatig verdeeld door het plaatsen van loden contragewichten in de velgen.

Point S, expert in alle bandenservices

Point S-centra zijn uitgerust met de nieuwste apparatuur voor het uitlijnen en uitbalanceren van autowielen. Het uitbalanceren moet net zoals het monteren van uw banden door een professional worden gedaan.

Vooraleer de gewichten te plaatsen, monteert uw Point S-expert de band met het ventiel tegenover de markering op de band, indien aanwezig. Deze markering geeft de zwaarste zijde van de band aan. Aangezien de ventielzijde de zwaarste zijde van de velg is, ontstaat nu al een eerste balans die het aantal te monteren banden beperkt.

Het lood wordt vervolgens geplaatst met een machine die het wiel laat draaien en opspoort waar het wiel niet in balans is. De plaatsen voor het lood worden aangegeven door laserstralen. Het zwaartepunt moet perfect in het midden van de omwentelingsas liggen.

De gevolgen van het slecht uitbalanceren van banden

Het uitbalanceren van banden helpt trillingen van het stuurwiel en ongelijkmatige bandenslijtage te voorkomen. Bovendien is uw rijcomfort na een botsing niet meer hetzelfde waardoor de uitbalancering beïnvloed kan zijn.

Het onjuist uitbalanceren van banden kan tot de volgende problemen leiden:

  • Slijtage aan ophanging en voertuigonderdelen
  • Slijtage van de stuuronderdelen
  • Voortijdige en ongelijkmatige bandenslijtage
  • Lagere levensduur van de banden
  • Verhoging van het brandstofverbruik

Bij impact van een van de wielen tegen de stoeprand kunnen de centrifugaalgewichten (kleine gewichtjes die tussen de band en de velg zijn aangebracht) verschuiven. Ga in dat geval naar uw dichtstbijzijnde Point S-centrum en laat de balans van het geraakte wiel controleren.

Wanneer moet de uitbalancering van de banden worden gecontroleerd?

Point S raadt aan zowel de achterwielen als de voorwielen uit te balanceren om uw banden zo lang mogelijk tegen slijtage te beschermen en hun levensduur te optimaliseren. Banden en wielen moeten om de 20.000 km worden gecontroleerd en uitgebalanceerd en telkens wanneer een band wordt gerepareerd, vervangen of geïnstalleerd.

Vind uw dichtstbijzijnde Point S-centrum om uw banden uit te balanceren!