Uitlijnen van auto’s

Het uitlijnen van uw banden is een betaalbare service waarmee u gemakkelijk geld kunt besparen. Uw nieuwe banden kunnen immers zeer snel slijten als ze slecht uitgelijnd zijn.

Het uitlijnen van uw banden maakt deel uit van het onderhoud van uw auto. Daarom stellen onze experts u voor ze regelmatig te controleren om alle risico’s op de weg te vermijden. Weet u niet zeker of dit wel nodig is?

Ontdek hoe u een slechte uitlijning van de wielen kunt herkennen en waarom een optimale uitlijning van uw banden belangrijk is voor uw veiligheid en budget!

Rich text

Wat betekent het uitlijnen van autobanden?

Het juist uitlijnen plaatst de wielen evenwijdig aan elkaar en in het midden van de weg. Het doel van deze handeling is voorkomen dat overmatige wrijving of voortijdige slijtage van de banden of ophanging optreedt.

Bij het uitlijnen van banden stellen we drie elementen op punt: wielvlucht, sporing en askanteling.

 • Afstelling van de wielvlucht: gezien vanaf de voorkant van het voertuig past de expert de hoek naar de binnenkant of naar de buitenkant van de band aan.
 • Afstelling van sporing: van bovenaf gezien bepaalt de hoek de exacte richting van de banden ten opzichte van de as van het voertuig.
 • Afstelling van de askanteling: gezien vanaf de zijkant geeft deze hoek de helling naar voren of naar achteren aan van een lijn die door de bovenste en onderste draaipunten van de stuurinrichting wordt getrokken.

 

Point S-expertise in het afstellen van banden voor motorfietsen, vrachtwagens en landbouwvoertuigen

Al onze teams leveren bandenservices, worden regelmatig opgeleid in nieuwe technologieën en zijn uitgerust met de beste apparatuur. Ze kunnen de banden van alle soorten voertuigen uitlijnen: van auto’s en vrachtwagens tot landbouwvoertuigen.

 

De voordelen van het uitlijnen van banden

Het goed uitlijnen van banden biedt u vele voordelen op het gebied van comfort, geld en veiligheid. 

 • Het helpt het onderhoudsbudget van uw auto te verlagen. Dankzij een goede afstelling zullen uw banden immers profiteren van een betere rolweerstand. 
 • Het vermindert het brandstofverbruik. Inderdaad, wanneer uw vier banden goed zijn uitgelijnd, vermindert dit de wrijving op de weg en kost het minder energie om dezelfde afstand af te leggen. 
 • Omdat het verwisselen van banden soms behoorlijke kosten met zich meebrengen, dient u er rekening mee te houden dat uitgelijnde wielen de levensduur van uw banden verlengen
 • Een goede uitlijning beschermt bepaalde mechanische onderdelen van het voertuig. Sommige onderdelen van uw auto die abnormale slijtage vertonen, kunnen immers door de uitlijning beïnvloed worden. 
 • De vier uitgelijnde wielen verbeteren het rijgedrag en de controle over de auto, wat voor meer veiligheid zorgt bij het rijden in slechte weersomstandigheden. Bovendien biedt het een veel aangenamere en comfortabelere rijervaring. 
 • Uw voertuig stoot minder CO2 uit. Dit kan voor minder vervuiling zorgen en is dus beter voor het milieu!

 

Drie aanwijzingen dat de banden slecht uitgelijnd zijn

Omdat het soms moeilijk kan zijn om te weten of uw banden opnieuw moeten uitgelijnd worden,

geeft Point S u drie deskundige tips:

 • Uw banden slijten op ongelijkmatige manier
 • Het gedrag van het voertuig in rechte lijn moet bijgestuurd worden: Beeld u in dat u op de snelweg rijdt, dan zou u het stuur een seconde moeten kunnen loslaten. Als u merkt dat uw auto naar links of rechts afwijkt, kan dit betekenen dat de wielen niet goed uitgelijnd zijn.
 • Scherpe trajectverandering in een bocht

 

Wanneer moet u de uitlijning van uw banden controleren?

Het wordt aanbevolen om de uitlijning van de banden van uw voertuig één keer per jaar of om de 20.000 kilometer te laten controleren. Tijdens de hele levensduur van de band kan zich echter een afwijking in de uitlijning voordoen. Daarom raden wij u een regelmatige controle door een expert aan wanneer u een van de drie bovenstaande aanwijzingen opmerkt.

 

Vind een bandenservice waar u uw banden kunt laten uitlijnen

En wanneer controleerde u voor het laatst de uitlijning van uw banden? Aangezien zich tijdens de hele levensduur van de band een afwijking in de uitlijning kan voordoen, raden wij u een regelmatige controle door een expert aan. Alle services op het gebied van banden worden in onze Point S-centra uitgevoerd door teams die regelmatig worden opgeleid in nieuwe technologieën en uitgerust zijn met de beste apparatuur waarmee ze aan alle privévoertuigen kunnen werken. Vind het dichtstbijzijnde Point S-centrum en neem contact op met onze Point S-expert die de uitlijning van uw banden zal controleren.