Uitlaatservices: onderhoud, reparatie en vervanging

Een uitlaatsysteem in goede conditie heeft veel voordelen: beter voor het milieu, uw motorprestaties en uw oren! Onze Point S-monteurs inspecteren uw uitlaatsysteem en zorgen voor onderhoud, reparatie of vervanging in geval van een defect. Twijfelt u aan de slijtage van uw uitlaatsysteem? Lees hieronder hoe u tekenen van slijtage aan uw uitlaatsysteem kunt vaststellen en een afspraak kunt maken bij uw dichtstbijzijnde Point S-expert.

Rich text

Onderhoud uitlaatsysteem

Een uitlaatsysteem is complex en bestaat uit veel verschillende onderdelen. Het heeft invloed op de prestaties van uw motor en helpt het milieu en uw akoestisch comfort beschermen.

De knalpot of katalysator is een cruciaal element in het uitlaatgasreinigingsproces van uw voertuig. Dit onderdeel maakt het namelijk mogelijk om 90% van de meest schadelijke gassen af te voeren. Een chemische reactie zet gasvormige verontreinigingen om in gassen die onschadelijk zijn voor het milieu.

Onze Point S-monteurs zijn opgeleid om tal van onderhoudswerkzaamheden aan het uitlaatsysteem uit te voeren, van het controleren van onderdelen tot het vervangen van versleten onderdelen. Wij geven u hieronder enkele aanwijzingen die u kunnen informeren over de mate van slijtage van uw uitlaat. Wacht niet langer om contact op te nemen met uw dichtstbijzijnde Point S-centrum als u een van deze signalen waarneemt!

Waarom uw uitlaatsysteem controleren?

Het uitlaatsysteem moet regelmatig worden geïnspecteerd omdat een goede uitlaat ervoor zorgt dat:

  • Vanwege de vele explosies die zich tijdens de motorcyclus voordoen de geluidsniveaus binnen en buiten de auto dalen
  • De prestaties van het voertuig verbeteren. De motor kan zijn vermogen verhogen, maar verbruikt meer en maakt meer lawaai. Als de motor verzopen is, heeft hij te weinig vermogen. Het is daarom belangrijk dat de geluiddemper goed afgesteld is.
  • Vervuiling beperken en bijdragen aan de bescherming van het milieu

Slijtageverschijnselen van het uitlaatsysteem

Een uitlaat slijt door hoge gastemperaturen (900°C voor 130 km/u!) en inwendige en uitwendige corrosie. Wij raden u aan aandacht te besteden aan de volgende signalen die u kunnen aangeven dat uw uitlaatsysteem begint te slijten:

  • Een stijging van uw brandstofverbruik
  • Een verhoging van het geluidsniveau van het voertuig 
  • Verontreinigende uitstoot die merkbaar is aan de rook van uw uitlaat die donkerder wordt
  • Voortijdige slijtage van motoronderdelen
  • Verlies van een deel of de volledige uitlaat

Wanneer moet u uw uitlaatsysteem controleren?

Uw uitlaatsysteem moet om de 20.000 km door experts worden gecontroleerd. We raden u aan om de katalysator gemiddeld om de 100.000 km te vervangen en de achtergeluiddemper gemiddeld om de 80.000 km. Uiteraard hangen deze aanbevelingen af van de rijomstandigheden en gewoonten van de bestuurder. Neem voor een optimale opvolging contact op met uw dichtstbijzijnde Point S-expert!