Autoschokdempers: onderhoud en reparatie

Een kuil, een weg in slechte staat, gelukkig maken de schokdempers veiliger en comfortabeler rijden mogelijk! 
Maar wanneer dacht u er voor het laatst aan om ze te laten controleren? 
Wij leggen u graag alles uit over het onderhoud van schokdempers, de risico’s van het rijden met versleten schokdempers en hoe Point S uw voertuig onderhoudt door ze te controleren en repareren!

Rich text

Hoe werken schokdempers?

Schokdempers zijn een van de belangrijkste onderdelen van de ophanging van een auto, samen met de banden en de vering. Ze zorgen voor een goede verbinding tussen de weg en de band. Schokdempers verminderen de schokken en zorgen ervoor dat de banden stevig op de grond blijven zodat u stabieler en comfortabeler kunt rijden. De schokdempers worden ongeveer 5000 keer per kilometer gebruikt! Hoe flexibeler de schokdempers, hoe beter uw rijcomfort!
Onze expertise in het vervangen van schokdempers
De schokdempers zijn niet zichtbaar, waardoor ze moeilijk te controleren zijn. Bovendien heeft de bestuurder de neiging om te wennen aan versleten schokdempers en past daardoor zijn rijgedrag en gedrag aan de slijtage gaandeweg aan. Het is daarom belangrijk om uw schokdempers regelmatig te laten controleren door een vakman, omdat hun slijtage veel ongemak kan veroorzaken.

Uw Point S-centrum controleert uw schokdempers om er zeker van te zijn dat u veilig rijdt. Als uw monteur problemen met de ophanging of schokdempers opmerkt, zal hij deze tegen een betaalbare prijs vervangen. In Point S vinden wij dat veiligheid geen geldkwestie mag zijn!

De risico’s van rijden met versleten schokdempers

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren van het rijden met versleten schokdempers. Het is belangrijk om ze regelmatig te controleren, omdat hun slijtage kan leiden tot de volgende risico’s:

  • Voortijdige bandenslijtage: Versleten schokdempers kunnen de levensduur van uw banden verkorten als gevolg van barstjes die na vele schokken op de weg kunnen ontstaan. De banden verliezen dan hun vermogen om contact te maken met de weg. 
  • Ve remweg wordt langer en het ABS-systeem wordt beïnvloed: Bij een snelheid van 50 km/u duurt het ongeveer 2 meter langer om te stoppen. Deze afstand zal zelfs toenemen tot 6 meter op natte wegen. Stel u de gevolgen voor bij het remmen op de snelweg...
  • Verlies van trajectcontrole
  • Aquaplaning: Zelfs als uw banden in uitstekende staat zijn, is het risico op aquaplaning groter bij versleten schokdempers.
  • Verminderd rijcomfort: Versleten schokdempers veroorzaken trillingen in de cabine van de auto die uw rijcomfort negatief beïnvloeden. Dit kan ook gevolgen hebben voor eventuele aanhangers. Dit kan gevaarlijk worden als u lange afstanden moet rijden!

Wanneer moet u de schokdempers van uw auto vervangen?

Wij raden u aan de schokdempers om de 20.000 km te controleren en ze in het ideale geval om de 70.000 km te vervangen. Ook de ophangingskits en vering moeten met dezelfde frequentie worden vervangen. Voor uw veiligheid moet ook de uitlijning van het onderstel en de ophanging worden gecontroleerd.

Wanneer u een van de volgende signalen waarneemt, betekent dit dat uw schokdempers versleten zijn en vervangen moeten worden:

  • U voelt trillingen tijdens het rijden
  • De band is ongelijkmatig versleten

 

Hebt u een of meer van deze signalen waargenomen? Wacht dan niet langer en neem contact op met het dichtstbijzijnde Point S-centrum om uw schokdempers te laten controleren.